E-kirjan julkaiseminen on nykyisin helppoa

Ennen vanhaan moni haaveili kirjoittajan urasta ja kirjoitti useitakin tarinoita, jotka päätyivät piiloon pöytälaatikon uumeniin. Tuolloin kustannussopimuksen saaminen kustannusyhtiön kanssa ei välttämättä ollut kovinkaan helppoa, ja luultavasti monia hyviä teoksia karsiutui kustannusyhtiöiden tiukassa seulassa. Nykyisin omien teosten julkaiseminen on jo suorastaan naurettavan helppoa, sillä sähköisen e-kirjan voi julkaista lähes kuka tahansa. Se onkin auttanut laajentamaan kirjallisuuden laajaa skaalaa entisestään, sillä julkaisun helpotuttua myös marginaalisista aiheista on entistä helpompaa saada luettavaksi julkaistua tietoa.

Syitä e-kirjojen ja verkkokirjakauppojen suosioon

E-kirjat ovat jyränneet kirjamarkkinoilla viime aikoina, ja siihen on monia syitä. Ensinnäkin e-kirja on helppo julkaista, ja sen julkaiseminen on huomattavasti edullisempaa kuin perinteisen painetun kirjan. Edulliset julkaisukustannukset näkyvät myös kirjojen hinnoissa, jolloin kuluttajat voivat saada käsiinsä entistä edullisempia kirjoja. Tämä on yksi syy, miksi myös monet kuluttajat ovat alkaneet suosia e-kirjoja, vaikka myös soraääniä perinteisten kirjojen puolesta on toki kuultu.

Hinnan lisäksi e-kirjojen helppo saatavuus on tehnyt niistä suosittuja vaihtoehtoja. E-kirjoja on myös helppo kuljettaa mukana vaikkapa älylaitteen, kuten puhelimen, uumenissa. Näin esimerkiksi lomalle voi helposti ottaa kymmeniäkin kirjoja ilman, että tarvitsee kantaa mukana painavia taakkoja.

E-kirjojen myötä aiheet ovat entistä monipuolisempia

Koska e-kirjojen julkaisu on erityisen helppoa ja edullista, uskalletaan kirjoja julkaista myös melko marginaalisista aihealueista. Tämä on monipuolistanut kirjallisuuden aihealueita entisestään. Esimerkiksi vedonlyöntiin liittyviä oppaita on saatavilla entistä enemmän.

Kivijalkakirjakauppojen ahdinko

E-kirjojen valta-asema on ajanut monet kivijalkakirjakaupat konkurssin partaalle. Asiakkaat suosivat 24/7 avoinna olevia verkkokauppoja, joista e-kirjoja on mahdollista ostaa parilla klikkauksella riippumatta vuorokaudenajasta, viikonpäivästä tai omasta sijainnista. Tässä heti-mulle-kaikki-nyt-yhteiskunnassa myös kirjallisuuteen halutaan päästä käsiksi juuri sillä sekunnilla, kun tekee mieli lukea.

E-kirjojen suosion vaikutus kirjastoalaan

Modernien e-kirjojen suuri suosio näkyy myös kirjastoalalla ja Suomeen ollaankin suunnittelemassa valtakunnallisesti toimivaa e-kirjastoa, joka voisi tuoda e-kirjat kaikkien suomalaisten ulottuville, ja esimerkiksi auttaa lyhentämään suosituimpien teosten jonotusaikoja. Tällä hetkellä suosituimpien teosten jonotusajat voivat olla todella pitkiä, joten uudistukset tällä saralla ovat toivottuja ja odotettuja.