Tervetuloa kirjastoon
E-kirjastot ovat nykypäivää, ja niistä on tullut varsin suosittu viihteen osa. E-kirjastojen etuna on ehdottomasti niiden käytettävyys, saatavuus ja maksuton tarjonta on nykyisin jo laajaa ja monipuolista. Ostettujen e-kirjastojen palveluissa on toki etunsa, mutta jo ihan tavallisella kirjastokortilla, ja kännykällä tai tabletilla, pääsee hyvin käyttämään e-kirjastoiden palveluita. Käyttöä varten tarvitsee vain ladata sovellus, luoda tunnukset ja kirjautua sisään.
Kirjastot ovat perinteisesti olleet paikkoja, jotka kutsuvat kaikkia käyttämään palveluitaan. Alalla järjestetään vuosittain erilaisia kampanjoita ja tapahtumia, joilla pyritään tavoittamaan niitäkin jotka eivät kirjastojen ilmaisia palveluja vielä käytä. Esimerkiksi nyt keväällä järjestettävä Koko kansa lukee-kampanja järjestetään vuonna 2020 16.3-5.4. Sen myötä julkiset kirjastot yhdessä kustantajien kanssa suosittelevat ja tarjoavat uutta maksutonta luettavaa kaikille käyttäjäryhmille – lapsille, nuorille sekä aikuisille.
Monipuoliset palvelut
Moni on aloittanut äänikirjojen kuuntelun, osa uudelleen pienen tauon jälkeen. Viime vuosituhannella oli nimittäin yleistä lainata cd-levylle tallennettuja äänikirjoja esimerkiksi matkalle mukaan, ja nyt kirjojen muututtua helposti ladattaviksi biteiksi, on äänikirjojen suosio taas noussut voimakkaasti. Kaupalliset e-kirjastot ovat tehneet erinomaista työtä tuodessaan esille erilaisia mahdollisuuksia ottaa elävä kirjallisuus ja etenkin äänikirjat osaksi arkea.
Paras tapa saada monipuolinen kattaus erityyppistä e-kirjallisuutta on käyttää yhdistelmänä sekä julkisia e-kirjastopalveluita, että kaupallisia e-kirjastoja. Näin valikoimaa on lähes loputtomiin, on tarve sitten löytää itselleen viihdyttävää lukemista tai kuunneltavaa, oppia vedonlyöntioppaista uutta tai vaikkapa saada tietoa tulevasta matkakohteesta. Ihan mitä vain omaan tiedonjanoon kaipaa.
E-kirjastojen valikoimiin on koottu kirjallisuutta monipuolisesti, ja tarjontaa on sekä lukemiseen että kuunneltavaksi. Osassa julkisia e-kirjastoja on tarjolla myös melko suppea valikoima elokuvia, äänitteitä ja opetusmateriaalia. Perinteisesti kirjastot ovat kyllä pyrkineetkin tarjoamaan viihdettä kaikilla sen osa-alueilla, mutta kuitenkin valikoiman jäädessä melko vaatimattomaksi muun kuin kirjojen tarjonnan osalta. Ehkäpä niiden olisikin hyvä keskittyä valikoimaa laajentaessaan yksinomaan kirjoihin keskittyvien palveluiden tuottamiseen. Ja mahdollisimman monin muodoin, jotta e-kirjapalveluja olisi tarjolla runsaasti erilaisille käyttäjäryhmälle. E-kirjojen ja äänikirjojen lisäksi esimerkiksi kuulorajoitteiset, tai hitaasti luettua tekstiä tarvitsevat, varmasti kaipaavat lisää monipuolisuutta tarjontaan nimenomaan e-kirjojen saralla.